Legendák Kunbaracsról

Történelme a XIII.sz-ig vezethető vissza. A tatárjárás után az elhagyott homokbuckás vidéken IV. Béla király által visszahívott kunok telepedtek le. Egyes történetírók szerint egy gazdag, elõkelõ kun nemzetségfőről, Baracs (Boroch) vitézrõl kapta a nevét a település, aki a vándorló kunjait itt telepítette le. 
Viszont a szájhagyomány útján terjed egy legenda, mely szerint egy gazdag, előkelő kun nemzetségfőnek 3 lánya volt: Adacs, Baracs és Peszér, aki halála előtt szétosztotta területét három lánya között. Adacsnak jutott a mai Kunadacs, Baracsnak a mai Kunbaracs, és Peszérnek a mai Kunpeszér területe.

A tények:
A falut az oklevelek legkorábban 1279-ben említik Homokbaracs néven. ( megkülönböztetve a Pest megyei Baracstól). Kunbaracs kisközség Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől 30 km-re északnyugati irányban, a Kerekegyházát Ladánybenével összekötő út mentén fekszik.  A helységnév előtagja, a valószínűleg régi személynév Barócz,  Árpád-kori falut sejtet, amit a határában talált középkori templomromok is igazolnak. Mohács előtt kun terület volt, a Mizse székhez tartozott. Egy 1559-es török adóösszeírás Baracsa néven még módos falunak állítja, azután a XVI. század végi háborúkban évszázadokra elnéptelenedett, pusztásodott. A hódoltság után előbb a Ráday és Darvas családok birtoka, aztán a Teleki grófoké, később megvették a Földváry és Gencsy családok, majd -már a XX. században- egy ideig Kecskemét városához tartozott. A két világháború között Baracspuszta néven Tatárszentgyörgy község közigazgatási része. 1950-ben vált újra községgé Kunbaracs néven, s lett immáron önálló Bács-Kiskun megyei település.

A Kiskunsági Nemzeti Park mellett fekvő Kunbaracs botanikai különlegessége egy gyöngyvirágos őshonos homoki tölgyes és az ősborókás. A községtől 10-15 km-re terül el a Kiskunsági Nemzeti Park Felső-kiskunsági szikes pusztája és buckavidéke, melyen különböző turistautak is találhatok / zöld és piros sávjelzésűek/, sajátos állat - és növényvilágával. Bács –Kiskun megyében, Kecskeméttől 25 km-re, Budapesttől 80 km-re található.

Főbb épített látványosságai:

  • Oncsa-házak
  • Vörös Kastély - nem látogatható
  • Római Katolikus Templom
  • Árpád-kori templomrom
  • Millenniumi szoborpark a Bagó erdőben
  • és természetesen a Gyermeküdülő és turistaszálló :)

Évenként visszatérő rendezvényei a Majális és Szüreti felvonulás

Borókás templombelső